Veckans frågeställning V 47
22-28 nov 1999Emellanåt dyker det upp frågeställningar om säkerhetsnoternas nödvändiga förekomst eller inte. Gör de tävlingarna säkrare för de tävlande? Eller tar de tävlande noterna som skäl för att höja hastigheten? Är inte C-förare mogna för denna form av information. Skall de helt enkelt tas bort från nationella rallyn och endast finnas till vid mästerskapsrallyn med tillgång till genomkörning? Lite av detta ligger till grund för Veckans fråga.
Kommentarer
Angående veckans fråga. Min första rallytävling som jag körde var Tusenlappen arrangerad av MK Team Westom. Tävlingen var notad men jag hade ingen Co-driver så vi (kartläsare var PG Andersson) åkte med endast roadbook. Min ärkerival Jörgen Gustafsson var med som vanligt. Tidigare hade vi kört några RS-tävlingar så vi visste att våra tider borde vara ganska likvärdiga. Första stäckan fick vi spö med mycket tror att det var 7s eller något liknande. Likaså andra sträckan, spö med mycket. Självklart var orsaken att jag släppte på krönen för att vi inte visste hur det såg ut på andra sidan krönet. I starten på tredje sträckan kom vi överens att om det svängde på andra sidan av ett krön borde det med i roadbooken eller vara ataband uppsatta annars borde det vara rakt. Sagt och gjort, fullgas över alla krön. Resultatet? 3s före Jörgen. Alltså var receptet på framgång att chansa för oftast var det ju rakt... Chansningarna fortsatte och vi tog en sträckseger till på sista sträckan.
Farligt? Japp, totalt! Sen dess har jag alltid kört notat och jag kan garantera att körningen har skett oändligt mycket säkrare. Om möjligheten till att köra med noter inte hade funnits så hade jag nog inte fortsätt med rally av den anledningen att förr eller senare skulle man chansa någonstans där man inte skulle ha gjort det. Om man inte chansar så kommer någon annan att göra det och därmed åka snabbare än mig.
Om man inte gillar noter så använd inte noter, låt oss som tycker det är kul att köra notat göra det. Utan noter så kunde man slänga ut kartläsaren för han/hon är ju bara dödvikt ändå. Noterna gör att det blir även kartläsarens förtjänst att det går bra. Ingen vinner med en usel Co-driver pss som att en bra Co-driver inte kan vinna med en kass förare.
I slutändan är det förarens ansvar att ha tillräcklig självkännedom att gasa så mycket att han/hon håller sig på vägen, notat eller inte. Olycker händer tyvärr också på RS-tävlingar som är utan noter... Titta på Daniel Carlsson som aldrig kört onotat. Om han som C-förare tvingats harva runt i sin Orginalare utan noter, hade han då kunnat utveckla sin körning så som han gjort? Knappast...
Kent Persson
Som jag förstått saken så används det inte noter i Klassiska Cupen. Detta kunde kanske med fördel också kunna omfatta Veteranklassen. Detta ju också är en klass i första hand tänkt för lite äldre "motionsåkare".
Äldre tanter och farbröder med läsglasögon kanske skulle kunna besparas från den risk som det ändå innebär att kunna göra notfel. För att "säkerhetsnoter" används som "fartnoter" kan väl alla enas om utan att skämmas. Detta skulle dessutom förbilliga varje start med 200 kronor. Att förbjuda behövs väl kanske inte. Detta skulle ju kunna ske på frivillig bas.
Frågeställningen är troligen mera komplex än att säga JA eller NEJ då det är stora pengar inblandade, inte minst för den arrangerande klubben och även notskrivarna, givetvis.
Att helt förbjuda noter i de bland B- och C-förare verkar ju också skola en del bra förare. Se på aktuell resultatlista från Network Q, här är ju finländarna mycket framgångsrika. Nästan lika framgångsrika som vi svenskar var på den tiden det inte fanns några noter på svenska hemmatävlingar.....
Bosse
Håller helt med Kent Persson, det är helt riktigt det ÄR i slutändan förarens ansvar.noter eller Ej !!!!! det går inte att förklara bort !!!
CE
Jag håller med Kent Persson om det han säger och framför allt så känner sig kartläsaren delaktig både vid med och motgångar. Jag har provat båda sitsarna d.v.s både som förare och kartläsare och upptäckt tjusning med noterna.
Får man noterna att stämma känns det som om man dansar fram i skogen som en älva och det med en partner som leder en rätt hela tiden. Detta kan man alltså uppleva redan på blåbärsnivå i en ekonomibil t.ex. För egen del är det så att om jag väljer mellan två tävlingar , en notad och en onotad, så blir det den förstnämda även fast det kanske är högre startavgift m.m .
Totto Höök Hällefors
Eftersom jag har hållit på i några år inom rallysporten, så minns jag när vi införde road-booken istället för att ha pilade transporter. (naturligtvis även sträckor) Det fanns de som stod upp och protesterade mot road-bookens användande, lika väl som det har diskuterats för och emot säkerhets-noter. Men idag tror jag ingen vill åka (eller arrangera) en rallytävling utan road-book. Samma sak gäller noter, om några år tror jag inte någon aktiv vill slopa noter. Redan idag så har de flesta en positiv inställning till användande och de som är emot blir en allt mindre skara. Detta är ju en del av utvecklingen, likaväl som bilar, material och övrig säkerhetsutrustning utvecklas och blir bättre.
Vi som är lite äldre i sporten har kanske i vissa fall svårare att ta till oss nymodigheterna än vad nybörjarna har. Därför tror jag också att de flesta som är emot användandet av säkerhets-noter, tillhör en "äldre generation" och som kanske inte åker lika aktivt längre !?! ( jämför med vilka som är bäst på att hantera och datorer, det är ju de unga som är uppväxta med datorn)
När det gäller avåkningar ute i skogen, så vill jag påstå att dessa har blivit färre med noter, men de olyckor som sker, blir tyvärr ofta svårare. Det beror säkert också på användande av noter, farten ökar, MEN om föraren är minsta osäker på hur det ser ut längre fram än han ser, MÅSTE det ju vara upp till honom SJÄLV att bestämma farten, och inte bara skylla på att co-drivern var sen i sin notläsning.
TYVÄRR hör man allt för ofta klagomål på våra kartläsare. VISST, det fordras rutin för att bli duktig som co-driver, MYCKET RUTIN, men det fordras lika mycket rutin som förare, och kanske mer, för att kunna tillgodogöra sig noterna. Det fordras absolut mycket rutin som förare om man skall kunna tala om för notläsaren hur man vill ha noterna upplästa och när.
Även om det är co-drivern som pratar, så får det inte bli en monolog, utan det är mycket viktigt att det förs en DIALOG i bilen före, under och efter tävlingen. Det är också viktigt att förstå INNEBÖRDEN av vad man läser och/eller hör, likaväl som att tänka sig in i den andres SITUATION. Först då, kan man förstå varför man skall göra eller säga på ett visst sätt. Det är då man verkligen INSER VARFÖR vi skall ha noter och att sporten hela tiden utvecklas och håller sig "ung". Det är ju också DÄRFÖR som det bara blir roligare och roligare ju äldre man blir.
Med vänliga nothälsningar Anders Dawidson
Jag tycker det vore att omyndigförklara hela den Svenska rallyåkarkåren inklusive dess kartläsare att förbjuda noter. Att ta bort dem för vissa förarklasser eller bilklasser tycker jag vore orättvist. Om man ska lära sig noter bör det göras från början av karriären. Det är ju ändå inga fullfartsnoter som levereras utan säkethetsnoter där du som förare avgör om du vill hålla fullt över ett blint krön. Det skrotades betydligt fler bilar i onödan innan noterna kom in i rallysverige på distriktsnivå. BEHÅLL NOTERNA. De som inte tycker om att läsa noter behöver ju inte.....
EKA
I vilken omfattning bör säkerhetsnoter finnas?